Douche afvoer ontstoppen

Afvoer ontstoppen van je doucheput? Zo ontstop je de afvoer

Douche afvoer zelf ontstoppen

8 TIPS om een doucheafvoer te ontstoppen

  • Giet kokend water in de afvoer.
  • Gebruik een zuiger.
  • Ontstoppen met baking soda: Gebruik baking soda en azijn (het natuurlijke alternatief voor chemicaliën)!
  • Neem het afvoerdeksel af en trek de verstopping met de hand naar buiten.
  • Gebruik een haak.
  • Gebruik een loodslang (ook wel een "toiletjack" of een "elektrische aal" genoemd).
  • Gebruik chemicaliën

Hoe weet ik of mijn doucheafvoer verstopt is?

Als u douche langzaam wegloopt en je vaak merkt dat het water vele minuten in de douche staat nadat je de kraan hebt uitgezet, is dit meestal een teken dat je douche verstopt is of dat er een klomp aan het groeien is. Een onaangename geur afkomstig van uw afvoer is een verder teken van een geblokkeerde afvoer en kan worden veroorzaakt door het vuil dat de binnenwanden van de leidingen verstopt. Een ernstige verstopping van de afvoer kan zelfs resulteren in overstroming van de badkamer of het ontstaan van lekken, omdat stilstaand water door douchemengsels kan sijpelen. Door leeglopen in de douchegel of het afdichten kan ook stilstaand douchewater de muren binnendringen, met ernstige schade tot gevolg.

Wat zijn de oorzaken van verstoppingen?

Kleinere verstoppingen in de doucheafvoer worden meestal veroorzaakt door ophoping van zeepresten, vuil en haar. Met name lang haar kan de ontwatering gemakkelijk belemmeren, en zeep verergert het probleem door ervoor te zorgen dat het haar gemakkelijker aan de afvoerwanden blijft kleven dan anders het geval zou zijn. In de loop van de tijd wordt de doorgang van water in toenemende mate belemmerd door deze opeenhoping, totdat een verstopping het gevolg is. Als uw doucheafvoer ondanks talrijke reparaties herhaaldelijk verstopt raakt, of als er meerdere klompen in uw woning zijn, kan dit een teken zijn van een ernstigere verstopping in uw hoofdriolering.

Welke stappen kan ik nemen om te voorkomen dat mijn doucheafvoer verstopt raakt?

Er zijn een aantal stappen die u als huiseigenaar kunt nemen om uw doucheafvoer te beschermen tegen haar en zeepresten. Hoewel deze oplossingen geweldig zijn voor regelmatig onderhoud en ook effectief kunnen zijn voor het opruimen van kleinere, minder ernstige blokkades, mogen ze niet worden gebruikt voor een hoofdafsluiting van rioolleidingen, omdat dit de schade op lange termijn kan verergeren.

Afvoer ontstoppen met kokend water

Giet kokend water in je doucheafvoer. Dit is een goede eerste stap om te nemen aangezien de temperatuur van het water helpt om het zeepresten en de vuilophoping beter op te breken, zodat het goed kan worden weggespoeld. Als je dit één keer per week doet, moet het blokkades op afstand houden.

Afvoer ontstoppen met een plunjer

Het gebruik van een zuiger kan een effectieve manier zijn om haarblokkades te verwijderen. Het afdichten van de dichting van de plunjer met vaseline zal helpen om een betere luchtaanzuiging te creëren, waardoor de plunjer effectiever wordt. Regelmatig gebruik van de zuiger stopt het opbouwen van het haar, maar het beste wat u kunt doen om haarblokkades te stoppen, is gewoon het haar dat na elke douche in de afvoerafdekking zit te verwijderen.

Ontstoppen met zuiveringszout en azijn

Een diepere, grotere blokkade heeft mogelijk meer nodig dan alleen een zuiger. Het combineren van baking soda en azijn is een natuurlijke manier om haarklompen op te lossen, zonder toevlucht te nemen tot agressieve chemicaliën. Giet eerst een kopje baking soda in de verstopte afvoer en voeg dan na een paar minuten een kopje azijn toe. Geef het mengsel een paar uur om te werken om de verstopping op te lossen en spoel de afvoer vervolgens af met kokend water.

Ontstoppen met chemische afvoerreinigingsproducten

Afvoerreinigingschemicaliën lijken misschien een snelle en goedkope oplossing om uw verstopte afvoer op te lossen, maar in de praktijk kan regelmatig gebruik van deze bijtende chemicaliën schade aan uw leidingen en douchemengkranen veroorzaken, gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en het milieu verontreinigen. Als uw afvoer zo geblokkeerd is dat u overweegt deze toxische chemicaliën te gebruiken, is het waarschijnlijk tijd om de loodgieter Amsterdam in te schakelen.

Professionele afvoeroplossingen

Hoewel regelmatig onderhoud kan helpen verstoppingen te voorkomen, is soms een professionele afvoerreiniging de beste manier om uw riolering in topvorm te houden. En als uw doucheafvoer blijft verstoppen, kan dit een teken zijn van een verstopping in uw hoofdriolering, die indien onbeheerd achtergelaten ernstige schade aan uw huis en riolering kan veroorzaken. Ons loodgietersbedrijf Amsterdam biedt een reeks oplossingen voor drainage en reiniging. We hebben jarenlange ervaring in het omgaan met drainonderhoud, afvoerreiniging en reparatie van rioolafwateringsleidingen.